Jdi na obsah Jdi na menu
 


21. 1. 2020

Heretiky ani nepozdravujte! Proč?

Každý, kdo se postaví za Ježíše, bude pronásledovaný. Když k tomu dojde, nemáme se tomu divit, vždyť i Ježíš řekl: „Jestliže pronásledovali mě, budou pronásledovat i vás…“ (Jn 15,20) Toto si máme uvědomit v boji o spásu duší. Každý z nás má být svědkem Ježíše Krista. Ale i tu je nutné, abychom dodržovali určitá pravidla. Např. jak říká sv. Jan: Kdo zachází dál a nezůstává v učení Kristovu, nemá Boha; kdo zůstává v jeho učení, má i Otce i Syna. Přijde-li někdo k vám a nepřináší toto učení, nepřijímejte ho do domu a nevítejte ho; kdo ho vítá, má účast na jeho zlých skutcích.“ (2Jn 9-11) To znamená, že heretiky nemáme ani zdravit. Člověk by si řekl: „Tak přece nemohu jednat!“ A přesto Boží slovo říká jasně: „Ani je nezdravte!“ Proč? Protože jinak ten duch přejde na nás, zvláště pokud budeme poslouchat, co říkají a číst jejich literaturu. Oni totiž nechtějí slyšet pravdu. Pokud s tím člověk nepočítá a bude se tomu skrze rozhovory otvírat, duch lži mu vrazí nůž do srdce, zviklá jeho víru a zničí jeho vztah k Bohu. Proč? Protože tu platí „zákon nespravedlnosti“: Když do láhve čisté vody dáme třeba jen jednu kapku jedu, ten jed nás otráví. Ale když máme láhev jedu a dáme do ní kapku vody, nic se nezmění. Anebo jiný příklad: Jedno shnilé jablko „nakazí“ ostatní dobrá jablka, mezi kterými je v bedně, a vše pak shnije. Ale opačně to nikdy nefunguje, že by jedno zdravé jablko „uzdravilo“ bednu shnilých jablek. S těmito zákony musíme počítat. Proto se musíme před jedem chránit a zvláště před duchovním jedem, a ne naivně říkat: „Je třeba být objektivní a vyslechnout si druhou stranu.“ – v takovém případě si vyslechnu jedy.

A pokud by člověk chtěl proti nim bojovat, nesmí být sám. Musí mít společenství. Ve společenství se na to společně podíváme, poslechneme si to, kriticky rozebereme a odmaskujeme lži. Tam se budeme modlit a prosit, ať nám Duch svatý odhalí, v čem spočívá lež, a pak na ni můžeme reagovat – např. něco říct či napsat.

Proti lži se bojuje těžko! Proč? Protože člověk si myslí, že přece každý ví, co je pravda… Neví. A, žel, často ani vědět nechce. Pravda sama neprorazí. Za pravdu je třeba bojovat a někdy i život obětovat.