Jdi na obsah Jdi na menu
 


Proč je Bergoglio kritizován?

Včera 13. 3. 2018 si ve Vatikánu připomněli pět let pontifikátu J. M. Bergoglia. Na Rádiu Vaticana komentoval jeho pontifikát kardinál Parolin. Jeho úvaha byla plná frází o tzv. radosti, milosrdenství a "naprosté" lásce. 

Kromě toho mluvil i o kriticích Bergogliova pontifikátu a rozdělil je na konstruktivní a údajně zlomyslné. Zarážející je však to, že se nevěnoval otázce, za co konkrétně je František kritizován. Takto se apostatičtí demagogové neustále vyhýbají podstatě problému a mluví naprosto povrchně pouze o vnějších projevech, o kosmetické stránce věci. Bergoglio je kritizován za propagaci herezí, za vědomé porušování všeobecně platných a závazných morálních principů a za propagaci náboženského synkretizmu s pohanstvím, hlásání bludu, že spása je i mimo katolické církve, ba dokonce mimo křesťanské víry. 

Je tedy nutno rozhodnout, zda Bergogliovy projevy jsou anebo nejsou heretické. Bez zodpovězení této zásadní a podstatné otázky nelze rozlišovat mezi zlomyslnými a dobromyslnými kritiky. Kritika herezí porušujících katolickou víru je rozhodně konstruktivní.