Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ісус Христос – єдиний правдивий Бог і Спаситель

Коли запитаємо сьогодні пересічного християнина хто є Ісус, що Він для нас зробив і яке наше відношення до Нього – то абсолютна більшість не зможе відповісти на це запитання. Це є трагедія – не знати Того чиє Ім’я ти носиш, не знати Христа. Можливо хтось скаже: «Я чув про Христа, я читав про Його життя!». Але цього не вистачає. Одне є знати про Христа, а зовсім щось інше знати Його особисто, бо Він є живий і всюди присутній. Кожна людина може пізнати Його особисто коли відкриє Йому своє серце і дозволить, щоб Він ввійшов до нього і доторкнувся до нього своєю любов’ю.

 

Ісус Христос – правдивий Бог і Чоловік

В Символі віри кожної неділі під час Святої Літургії визнаємо: «Вірую… в єдиного Господа Ісуса Христа, Сина Божого, Єдинородного, від Отця родженого перед усіма віками. Світло від Світла, Бога Істинного від Бога Істинного, родженого, не сотвореного, Єдиносущного з Отцем, що через Нього все сталося».

«…в єдиного Господа Ісуса Христа…Сина Божого… Бога істинного…». Ісус Христос є єдиний істинний Бог разом з Отцем і Святим Духом. Він один! Більше ніхто! В Ньому одному «разом з людською природою живе вся повнота Божества» (Кол. 2, 9). Він один є «правдивий Бог і життя вічне» (1 Ів. 5, 20). А це означає, що всі інші боги – будда, аллах, крішна, перун, зевс, юпітер, боги індуїзму та всі інші, які коли-небудь були чи будуть є фальшивими богами. Св. Павло всіх їх називає ідолами, за якими ховаються демони: «…бо те, що погани, коли щось жертвують, то жертвують бісам, а не Богові» (1 Кор. 10, 20а). Потім св. Павло продовжує: «Я не хочу, щоб ви були спільниками бісів. Не можете пити Чаші Господньої і чаші бісівської; не можете бути учасниками столу Господнього і столу бісівського» (1 Кор. 10, 20б - 21). Всі ті, які прийшли до Христа і після Христа були ошуканці і нічого спільного з Богом вони не мають. Тому ті, які поклоняються Богові в дусі і правді, не можуть мати нічого спільного з ними.

Відвічне Боже Слово – не сотворене і єдиносущне з Отцем – Ісус Христос, ставши Людиною, об’явив Своє Божество в людській природі і чудами та словами, а головне Своєю смертю і воскресінням підтвердив, що Він є єдиний правдивий Бог і Чоловік – Богочоловік. Він Один помер за нас на хресті. Він Один воскрес із мертвих даючи нам вічне життя. Ісус є єдина «Дорога, Правда і Життя» (Ів. 14, 6), тому тільки в нього Одного маємо вірити і Йому поклонятися. Це є віра апостолів, це є правдива католицька віра Церкви вже 2000 років.

 

Ісус Христос – єдиний Спаситель

В Символі віри визнаємо: «Він – Ісус – задля нас і нашого ради спасіння зійшов із небес і воплотився від Духа Святого і Марії Діви і стався Чоловіком. І був розп’ятий за нас за Понтія Пилата, і страждав, і був похований. І воскрес на третій день згідно з Писанням. І вознісся на небо і сидить праворуч Отця. І вдруге прийде зі славою судити живих і мертвих, а Його царству не буде кінця».

«Він за для нас і нашого  ради спасіння... воплотився і стався Чоловіком… страждав і був похований і воскрес…». Боже Слово говорить, що Бог «вирвав нас із влади темряви і переніс нас у Царство Свого Улюбленого Сина» (Кол. 1, 13). Своєю смертю на хресті та Своїм воскресінням Христос знищив гріх, диявола і переміг світ. У Ньому «ми маємо відкуплення, прощення гріхів» (Кол. 1, 14), а поза Ним ми є засудженні на вічну погибель в пеклі. «І немає ні в кому іншому спасіння, бо й імені немає іншого під небом, що було дане людям, яким ми маємо спастися» (Ді. 4, 12). «Кожний хто призове Ім’я Господнє (Ім’я Ісус) той спасеться». Тільки в Ісусі ми маємо спасіння і життя вічне і ні в кому іншому. Не існує жодне само спасіння, яке пропонують різні філософії, психології чи психотехніки, не існує спасіння в інших релігіях, але тільки в Ісусі Христі, в Його Святому Імені. Ім’я «Ісус» означає – «Бог є моє Спасіння». І не можливо спастися нашими добрими вчинками, які б вони великі і благородні не були, і скільки б їх не було бо «ми спасенні благодаттю через віру. І це не від нас, воно дар Божий. І воно не від діл, щоб ніхто не міг хвалитися» (Еф. 2, 8 - 9).

Ісус каже: «Хто увірує (що Ісус є єдиний Бог і Спаситель) і охреститься, той буде спасенний; а хто не увірує (навіть, якщо буде охрещений) той буде осуджений» (Мк. 16, 16).

 

Що Бог зробив, щоб спасти тебе?

Всі люди, які живуть на землі є грішники, нема ані одного праведного. Всі згрішили, всі збунтувалися проти Бога, своїми гріхами ображали та знечещували свою душу. Всі, в тому числі я і ти, розіп’яли Божого Сина на хресті. А тим заслужили на вічне засудження в пеклі. Але Бог тебе не покинув. Незважаючи на твою злобу і безліч гріхів, Він не відвернувся від тебе, але з великої любові до тебе зробив все можливе, щоб тебе спасти, щоб ти не загинув. «Бо Бог так полюбив світ, щоб усякий хто вірує в Нього, не загинув, але мав життя вічне» (Ів. 3, 16) і щоб тим, які приймуть Його «дав право Божими дітьми стати, які в Ім’я Його вірують» (Ів. 1, 12). Бог любить тебе і хоче, щоб ти став Його дитиною.

 

Що маєш зробити ти, щоб отримати спасіння і стати Божою дитиною?

Боже Слово говорить: «Покайтесь та вірте в Євангелію (в Ісуса)» (Мк. 1, 15). «Котрі ж прийняли Його – тим дано право дітьми Божими стати, які в Ім’я Його вірують» (Ів. 1, 15), бо «Хто має Сина, той має життя, хто ж Сина Божого не має, той життя не має» (Ів. 5, 11 - 12). Якщо хочеш отримати спасіння і стати Божою дитиною, зроби до Ісуса ці 3 кроки:

 

1) Ісусе, вірую, що Ти є правдивий Бог і Чоловік, що Ти є мій єдиний Спаситель, Який помер за мене на хресті і воскрес.

 

2) Ісусе, каюсь за всі свої гріхи і прошу – прости їх мені.

 

3) Ісусе, приймаю Тебе до свого серця і віддаю Тобі своє життя.

Коли зробиш ці три кроки, то знай, що ти є Божою дитиною, ти належиш Ісусові, а Ісус тобі. Тепер ти не є сам, але з тобою і в тобі завжди буде перебувати Ісус. Тепер кожного дня вірою з’єднуйся з Ним і віддавай Йому самого себе, свої гріхи, проблеми, турботи, радості… Він буде тебе провадити і потішати.

 

Навернення шахтаря

Сталося це в шахтарській місцевості. Внаслідок обвалу в шахті постаждало багато чоловіків. Одному з них при цій трагедії впав на спину камінь і від цього він став паралізованим. Місцевий парох вирішив його відвідати. Зайшовши до квартири, зустрів там повно недобрих приятелів. На столі стояли пляшки з горілкою, навколо дим від сигарет, а паралізований сидів на візку.

Парох розповідав: Коли я зайшов, вибухнув рев: “Навіть сюди не заходь, ти святоша! Де був твій Бог, коли мені то впало на крижі?! Чому Бог мовчить?“ Потім почав клясти. Це було подібне на пекло: я не міг сказати ані слова і вийшов. Наступного вечора я говорив про це на зустрічі для чоловіків, а тиждень пізніше, коли я хотів почати зустріч, розкрилися з шумом двері і всередину в’їхав візок з інвалідом. Приятелі-шахтарі його просто взяли і привезли сюди. Тоді я сказав: «Бо так Бог полюбив світ, що дав Свого Сина!», я говорив про Ісуса і продовжував: «щоб кожен, хто вірить в Нього не загинув, але мав життя вічне». Той чоловік вперше чув про Ісуса. Почав плакати і за декілька днів він вже належав Ісусові – прийняв Його, віддався Йому. Ціле його життя неймовірно змінилося, в квартирі запанував порядок. Де були прокльони, там звучали пісні про Ісуса, замість старих приятелів нові, сигарети і пляшки з горілкою щезли, а замість них лежало на столі Св. Письмо. Його жінка і діти ожили. В сім’ї запанувала повністю інша атмосфера, запанував Дух Божий.

Перед смертю я його відвідав: “Франц, як ти маєшся?“ – “Від того часу, як належу Ісусові, знаю, що маю прощені гріхи, що я є Божою дитиною. І кожен день (хвильку подумав), як перед Різдвом”. А потім сказав, щось важливе: “Відчуваю, що скоро помру і стану перед Божим лицем. Я впаду перед Божим троном і скажу: Боже дякую Тобі, що Ти зламав мені хребет!” – “Що ти таке говориш?” - перебив я, але він продовжував: “Я добре знаю, що кажу. Як би Бог мене лишив в моїй безбожності, я біг би рівно до пекла, до вічної погибелі. Бог мене хотів у своїй любові спасти, тому мусів так твердо поступати та допустив, щоб камінь впав і зламав мені крижі, щоб я знайшов Його Сина – Ісуса Христа. В Ісусі я став радісним, Божою дитиною і за це хочу Йому дякувати!” А потім слідували слова, які мені залишилися у пам’яті: “Краще бути калікою, належати Ісусові і бути Божою дитиною, ніж мати обидві здорові ноги і скочити прямо до пекла! За це Йому буду цілу вічність дякувати!”.